Gitaar FAQ

Op deze pagina vind je algemene informatie over de gitaar en gitaarles op het gitaarschooltje in Almere – Buiten

Welke gitaar moet ik kopen of huren als ik klassieke gitaar wil spelen?

Er bestaan 2 soorten akoestische gitaren. 1) De klassieke of Spaanse gitaar en 2) de westerngitaar. Het verschil tussen die twee is dat de Spaanse gitaar nylon snaren heeft. De westerngitaar heeft alleen stalen snaren. De kast en hals zijn ook groter. Wil je met je rechtervinger leren tokkelen, dan is een klassieke gitaar aan te raden, met nylon snaren. De westerngitaar bespeel je met een plectrum.

Spaanse of klassieke gitaar met nylon snaren. Herkenbaar aan de doorzichtige kop met stemmechanieken

Westerngitaar met stalen snaren, herkenbaar aan de massieve kop met stemmechanieken

Welke gitaar moet ik kopen of huren als ik elektrische gitaar wil spelen?

Er zijn verschillende soorten elektrische gitaren. Je sluit ze allemaal aan op de versterker, waarbij je flink aan de volumeknoppen kan draaien. Bepaalde volume combinaties kunnen een distortion geluid geven. Dat is het typische scheurgeluid van de Hard Rock of Metal genre. Er is nog een instrument die qua vorm op een elektrische gitaar lijkt, maar totaal een ander instrument is. Dat is de basgitaar, herkenbaar aan 4 of 5 snaren. Deze snaren zijn dikker en de tonen klinken ook lager. Op het gitaarschooltje krijg je dus gitaarles op de elektrische gitaar. Beide instrumenten zijn overigens onmisbaar in een band.

De grote merken zijn Fender, Gibson en Ibanez. Fender heeft 2 favoriete types, de Telecaster en Stratocaster. Jimi Hendrix speelde op een Telecaster, net als Keith Richards van the Rolling Stones. Mark Knopfler en John Mayer spelen weer op een Stratocaster. De Gibson (Les Paul) is ook een favoriet van Slash (Guns and Roses) en Dave Grohl. Maar ook Jazz gitaristen spelen hier graag op. De meeste Metal gitaristen spelen op een Ibanez. Ieder gitaar type heeft een eigen kenmerkende geluid. Zet maar een paar nummers van deze artiesten op. Als het goed is hoor je al verschil in klankkleur tussen deze gitaren.

Elektrische gitaar van Fender. Type Stratocaster

Hoeveel snaren heeft een gitaar?

In het algemeen heeft een gitaar 6 snaren. De stemming is E-A-D-G-B-E (Een Aap Die Geen Bananen Eet). Als je de laagste snaar stemt naar de D, dan heet dat drop D. Er zijn ook gitaren die 7 of 8 snaren hebben. Er komt dan nog een lagere B of lagere G bij. Met een distortion effect klinken deze gitaren heel powerful. Ook is er een gitaar met 12 stalen snaren, bestaande uit 6×2 dezelfde snaren. Deze 2 snaren liggen dicht tegen elkaar zodat je met 1 linkervinger de snaren tegen de fret kan indrukken. Deze gitaar wordt vooral gebruikt in Folk muziek. Soms zie je ook een gitaar met 2 halsen. De bovenste hals bestaat uit 12 snaren en de onderste uit 6. De Gibson EDS 1275 is hier een goed voorbeeld van.

Welke maat gitaar moet ik kopen? Welke leeftijd past bij welke gitaar?

Een muziekwinkel kan je hierin adviseren. 4/4 is de maat voor volwassenen. 7/8 voor 11 jaar of ouder. De 3/4 is van 8 tot 11 jaar. De 1/2 van 5 tot 8. Dan is er nog de 1/4 gitaar tot en met 5 jaar. Deze leeftijdsgrenzen zijn niet strikt. Beter is om te kijken hoe lang iemand is voor zijn/haar leeftijd en daar de gitaarmaten op af te stemmen.

Welke spullen heb ik nodig voor de gitaarles?

Voor de elektrische gitaar:

-Een plectrum. Het liefst een beetje stroeve die niet makkelijk uit je hand glijdt. Het gitaarschooltje verkoopt deze voor 1 Euro per stuk.

-Een kabel (jack/jack 3.5 mm) om op de versterker aan te sluiten.

-Een versterker voor thuis, het gitaarschooltje heeft 2 Marshall versterkers staan. Je hoeft je versterker dus niet mee te nemen naar de school.

-Een extra setje 6 stalen snaren voor als ze breken (dikte .046/.036/.026/.017/.013/.010)

-Gitaarband. Je leert ook staand spelen ter voorbereiding op het podium, dus dan is de band wel handig.

-Gitaarstandaard, voor als je zuinig op jouw gitaar bent. Die valt dan minder snel om. Maar ook handig dat jouw gitaar in het gezichtsveld staat, zodat je hem meteen kan pakken om te oefenen. In de praktijk oefenen mensen minder als ze de gitaar in de tas laten.

-Universele muziekstandaard. Hier kan je lesboeken op leggen. In het filmpje met tips (op deze site) leer je hoe je een standaard kunt ontvouwen.

-Gitaartas die handig is op de fiets.

Voor de klassieke of Spaanse gitaar:

-Universele muziekstandaard. Bij tips op deze site staat een filmpje hoe je die kunt opzetten.

-Voetenbank, verkrijgbaar bij bijna iedere (online) muziekwinkel. Met jouw linkervoet steun je hier op. De gitaar steunt weer op de linkerbeen.

-Extra setje nylon snaren, voor als ze breken.

-Gitaartas die handig is voor op de fiets.

Moeten mijn nagels lang?

Advies is om de nagels van de linkerhand kort te houden zodat je de vinger goed op de gitaarsnaar plaatst. Voor beginners is het advies om ook de nagels van de rechtervingers kort te houden.

Bij welke leeftijd kan ik starten met gitaarles?

Op het gitaarschooltje beginnen de jongste leerlingen met gitaarles vanaf 7 jaar. Maar je kan ook met de pensioenleeftijd beginnen, geen probleem.

Moet ik mijn eigen gitaar hebben?  Krijg ik huiswerk?

Ja, de leerlingen van het gitaarschooltje hebben allemaal hun eigen gitaar mee. Vaak moet je thuis ook veel oefenen, veel vaker dan de wekelijkse les. We noemen dit ‘huiswerk’ ook liever ‘speelplezier thuis’.

Krijg ik nog ergens korting op?

Ja! Leerlingen krijgen 50% korting op muzieknotatie software van Guitar Pro. Het gitaarschooltje maakt gebruik van het Guitar Pro Education Program. Je bent niet verplicht dit aan te schaffen.

Ik ben linkshandig, wat nu?

Don’t worry. Je bent misschien wel in jouw voordeel met de linkerhand. Hier druk je de toetsen mee in. Met jouw rechtervingers sla je de snaren aan. In principe houdt een rechtshandige de gitaar op de zelfde manier vast als een linkshandige (altijd met de hals naar links gericht). Er zijn wel gitaren die gemaakt zijn met de hals naar rechts, maar deze zijn best prijzig. In de praktijk zie ik tegenwoordig zelden linkshandige mensen op een linkshandige gitaar spelen.